otka_2023

A Kémiai Intézet négy kutatója és csoportjaik részesültek az NKFIH OTKA-típusú programjainak támogatásában

A Kémiai Intézet négy kutatója, Czakó Gábor, Galbács Gábor, Endrődi Balázs és Kutus Bence nyert pályázati támogatást az OTKA különböző programjaiból.

November 21-én tette közé az NKFIH az idei évi OTKA-pályázat nyerteseinek névsorát. Az SZTE TTIK Kémiai Intézetéből Czakó Gábor "Kémiai reakciódinamika automatizált modellezése" és Galbács Gábor "Mikro- és nanostruktúrák fejlesztése analitikai lézer és plazma spektroszkópiához" című pályázatai az „OTKA” kutatási témapályázat (K_23) kategóriában érdemelték ki a szakterületi zsűri támogatást. Endrődi Balázs "Funkcionalizált polimerek elektrokatalitikus alkalmazásokhoz" elnevezésű projektje a Magyar-szlovén nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázat (SNN_23), míg Kutus Bence "A vörösiszap reaktív komponenseinek oldódási és semlegesítési folyamatai" című pályázata az „OTKA” posztdoktori kiválósági program (PD_23) kategóriában futott be támogatott helyre, és nyert finanszírozást a következő 3-4 évre. Gratulálunk a nyerteseknek!





Kövess minket




Friss Hírek

OTDK_2025

A 37. Kémia és Vegyipari Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK) április 9-11 között került sor a Debreceni Egyetemen. A kétévente megrendezett eseményen az SZTE Kémiai Intézetének hallgatói nagyszerűen szerepeltek, hiszen 2 db első, 4 db második és 5 db harmadik díjat, továbbá 5 különdíjat nyertek el pályamunkáikkal.

NatCommun_kep_szeles

Papp Dóra és Czakó Gábor (MTA-SZTE Lendület Elméleti Reakciódinamika Kutatócsoport, Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék) nemzetközi együttműködés keretében egy dinamikai izotópeffektust azonosított a F + CH3I/CD3I reakciók tanulmányozása során. Az elméleti-kísérleti munka rávilágított, hogy az új megfigyelés mögött egy érdekes kvantumjelenség áll, ami alagúthatás révén segíti a Walden-inverziót a H atomok esernyőmozgásán keresztül. Az eredményeket a rangos Nature Communications folyóirat közölte. A publikáció elérhető a következő linken: https://www.nature.com/articles/s41467-025-57086-0